Τίμησαν την Παναγία τη Βλαχέρνα στα Φιλιατρά με συναυλία και αποκαλυπτήρια προτομής!

Με θρησκευτική ευλάβεια και μεγαλοπρέπεια τίμησαν στα Φιλιατρά, χθες και προχθές, την Παναγία τη Βλαχέρνα, στο ιστορικό φερώνυμο εκκλησάκι (που είναι βυζαντινό μνημείο), στο όμορφο και πεντακάθαρο Πάρκο της Βλαχέρνας! Μάλιστα, προχθές το βράδυ, μετά τις θρησκευτικές τελετές, η Φιλαρμονική του Συλλόγου Φιλοπροόδων, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού της Παναγιώτη Φωτεινέα, έδωσε συναυλία, με το κοινό να απολαμβάνει το μουσικό – μελωδικό ταξίδι, νοσταλγικά και ονειρικά, χειροκροτώντας την πολύ καλή και σοβαρή δουλειά που γίνεται στη Φιλαρμονική για τη μουσική παιδεία των νέων και τη διατήρηση και ενίσχυση της πολιτιστικής κουλτούρας των Φιλιατρών!
Νωρίτερα τελέστηκε αρχιερατικός εσπερινός με αρτοκλασία και θείο κήρυγμα, προεξάρχοντος του σεβασμιωτάτου μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσοστόμου, ενώ έγινε λιτανεία της ιεράς εικόνας στους δρόμους πέριξ του Πάρκου της Βλαχέρνας, συνοδεία της Φιλαρμονικής και πιστών.
Ο μητροπολίτης, απευθυνόμενος στους πιστούς, επικαλέστηκε τη σκέπη της Παναγίας μας, την αμέριστη βοήθειά Της, την άμαχον Πρεσβεία Της, την Προστασία Της και έδωσε σε όλους τις πατρικές του ευχές και ευλογίες!
Τους συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις καλωσόρισε και ευχαρίστησε η πρόεδρος του Συλλόγου Φιλοπροόδων, Βιβή Παντελάκη, η οποία αναφέρθηκε στην αλλαγή του ταβανιού της εκκλησίας (για να το κάνουν αυτό ήρθαν σε συνεννόηση με την Αρχαιολογική Υπηρεσία). Οι εργασίες αφορούν στην αλλαγή όλης της σκεπής και επεμβάσεις στην τοιχοποιία, ενώ ζήτησε τη συνδρομή όλων για να γίνει αυτό το έργο.
Η βραδιά συνεχίστηκε με τη Φιλαρμονική του Συλλόγου Φιλοπροόδων.
Αποκαλυπτήρια προτομής του Σωτηρίου Βασιλακόπουλου
Χθες το πρωί, στο εκκλησάκι της Παναγίας της Βλαχέρνας, τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας. Στη συνέχεια, αφού εψάλη επιμνημόσυνη δέηση για τον πρόεδρο του Συλλόγου Φιλοπροόδων, Σωτήριο Βασιλακόπουλο, έγιναν τα αποκαλυπτήρια της μαρμάρινης προτομής του.
Η ατμόσφαιρα πλημμύριζε από συγκίνηση, καθώς χάρη στην οικονομική συνδρομή ιδιώτη που επιθυμεί την ανωνυμία του, φιλοτεχνήθηκε από το Μεσσήνιο γλύπτη, Γιάννη Γκούζο, η προτομή του Σωτήριου Βασιλακόπουλου, καθώς η προηγούμενη είχε πέσει βορά στα χέρια βανδάλων πριν από δεκατέσσερις μήνες.
Η κα Παντελάκη σημείωσε σχετικά: «Ο Σωτήριος Βασιλακόπουλος δε δίστασε να είναι πρωτεργάτης στο όραμα μιας καλύτερης πόλης. Ήταν από εκείνους που είχαν τη δύναμη να ονειρεύονται και τη γενναιότητα να πράττουν. Ο Σωτήριος Βασιλακόπουλος δεν αγάπησε το Σύλλογο Φιλοπροόδων. Τα Φιλιατρά λάτρεψε, γι’ αυτό γιγάντωσε το Σύλλογο Φιλοπροόδων, για να υπηρετεί τους ανθρώπους μέσα από αυτόν, τότε και στο μέλλον. Την κληρονομιά της αγάπης του και των επίμονων κόπων του τη χαιρόμαστε ακόμα και σήμερα».
Ο δήμαρχος Κώστας Κόλλιας επισήμανε το αποστολικό μήνυμα της συνείδησης του Σωτήριου Βασιλακόπουλου, ενώ αναφέρθηκε στις δημιουργίες του για το Σύλλογο και την πόλη, μια πνευματική εστία, το πολιτιστικό κέντρο της περιοχής, και μάλιστα σε δύσκολες εποχές.
Για τον Σωτήριο Βασιλακόπουλο μίλησε ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου, Χαράλαμπος Παγάνης, τονίζοντας: «Ο Σωτηράκης, όνομα με το οποίον όλοι οι Φιλιατρινοί τον γνωρίζαμε, είναι το πιο ιστορικό πρόσωπο του Συλλόγου μας. Σε αυτόν οφείλεται, χωρίς να υπερβάλλουμε, η μέχρι σήμερα διατήρηση του Συλλόγου Φιλοπροόδων. Ιδρυτικό μέλος, ήταν μάλιστα φοιτητής τότε, διέθεσε όλη του την ενέργεια, και τη ζωή του ακόμα, στην εκπλήρωση των σκοπών του Συλλόγου, μεταξύ των οποίων και η φιλανθρωπία και η προστασία απόρων και ορφανών, αφού ο πρώτος στόχος, η ανασύσταση της Φιλαρμονικής, είχε επιτευχθεί. Τρίτος κατά σειράν πρόεδρος του Συλλόγου, που εξελέγη στις αρχαιρεσίες της 8ης Φεβρουαρίου του 1931, παρέμεινε πρόεδρος ισόβιος, επανεκλεγόμενος μέχρι την 9η Ιανουαρίου του 1972, οπότε αιφνίδια απεβίωσε. […] Ό, τι κι αν αναφέρει κανείς για το έργο του Σωτηράκη στο σύντομο χρόνο που έχουμε διαθέσιμο, θα είναι λίγο. Όλος ο Σύλλογος Φιλοπροόδων ήταν ο Βασιλακόπουλος». Επίσης, σημείωσε πως πρώτο και διαρκές μέλημά του ήταν το σχολείο Μουσικής και η Φιλαρμονική και το δεύτερο μεγάλο έργο του, ήταν η δημιουργία του Πάρκου! «Ο Σωτήρης Βασιλακόπουλος ήταν η ψυχή του Συλλόγου Φιλοπροόδων. Χάρις σ’ αυτόν ο Σύλλογος κατόρθωσε να επιζήσει μέσα από πολλά εμπόδια και αντίξοες συνθήκες. Το πάθος του Βασιλακόπουλου ήταν ο Σύλλογος. Γι’ αυτόν ζούσε και ανέπνεε. Διαρκής του ασχολία η Φιλαρμονική και το Πάρκο, το οποίον οφείλεται σ’ αυτόν. Πάντα πρώτος στη μάχη. Από το 1931 μέχρι το 1972 που έσβησε, ήταν ο σημαιοφόρος, ο νικητής. Το γεγονός ότι επί 42 χρόνια εκλεγόταν πρόεδρος, δείχνει ακριβώς αυτό: ότι επί 42 χρόνια του αναγνωριζόταν η ικανότητα στη διοίκηση του Συλλόγου, αλλά και η γνωστή σε όλους διπλωματικότητα. Του αναγνωριζόταν η γνήσια και ανιδιοτελής προσφορά, χωρίς να κάνει δεύτερες σκέψεις και να αποβλέπει σε οποιαδήποτε ωφελήματα».


Περισσότερες φωτογραφίες στο άρθρο του Ηλία Γιαννόπουλου από το "ΘΑΡΡΟΣ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

- Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιο σας στα Ελληνικά και σε κόσμιο ύφος.
Σχόλια με greeklish και υβριστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.
- H Ομάδα Διαχείρισης του Kyparissia News Blog δεν αντιπαρατίθεται και δεν συνδιαλέγεται με τους αναγνώστες στο πεδίο σχολιασμού, σχετικά με δημοσιεύσεις και άρθρα (με μόνη εξαίρεση διαδικαστικά-λειτουργικά θέματα του ιστολογίου).
- Οι απόψεις των αναγνωστών δεν αντιπροσωπεύουν τις θέσεις του blog και αποτελούν αποκλειστικά προσωπικές τους τοποθετήσεις.