Ελευθέριος Βενιζέλος: "Ο πολιτικός πρέπει να έχη το χάρισμα να βλέπη πολύ πρωτύτερα αφ’ όσον βλέπουν οι άλλοι. Αν δεν έχη το χάρισμα τούτο, είναι αδύνατον να μην οδηγήσει την πατρίδα αυτού εις συμφοράς και καταστροφή."

Όταν υπεγράφη το μνημόνιο από την ελληνική κυβέρνηση ακούστηκαν φράσεις όπως «εθνική προδοσία», «απώλεια της εθνικής μας κυριαρχίας» και διάφορα τέτοια. Εμείς, δεν πρόκειται να σταθούμε στην ορθότητα ή μη των ανωτέρω, όμως θα σημειώσουμε και θα συμφωνήσουμε απόλυτα σε αυτό που αν δεν λανθάνουμε, είχε πει ο επί σειρά ετών πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ κος Κακλαμάνης εντός του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Ότι δηλαδή, μέρος της εθνικής μας κυριαρχίας το έχουμε από καιρού απολέσει, όταν αποδεχθήκαμε την ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική), αλλά τότε δεν μιλούσε κανείς καθώς έρρεαν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δραχμές ως αποζημιώσεις αλλά και επιδοτήσεις για να γίνει «στροφή» στην γεωργική παραγωγή.
Εννοείται ότι ο πολύπειρος πολιτικός είχε 100% δίκιο. Άλλη μια απώλεια της εθνικής μας κυριαρχίας όμως έρχεται να προστεθεί με την εμμονή της χώρας μας, στο όνομα του «ανήκομεν εις την Δύσιν».
Αυτή τη φορά, εναρμονιζόμενοι με την αλλά καρτ, κοινή εξωτερική πολιτική, η οποία μας επιβάλλει την συμμετοχή μας στις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας. Δεν θα κάνουμε πολιτική, ούτε θα πούμε αν πράττουμε σωστά η λανθασμένα. Θεωρούμε όμως αναφαίρετο δικαίωμά μας, την επιλογή της πολιτικής μας σε συνάρτηση με τα συμφέροντα των πολιτών αυτού του κράτους και εν πάση περιπτώσει να έχουν «ζυγιστεί» οι επιπτώσεις από κάθε μας πράξη. Θα έλεγα να έχει βρεθεί και εναλλακτική για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κάθε κυβερνητικής απόφασης αλλά αυτό είναι μάλλον ακατόρθωτο από το πολιτικό προσωπικό της χώρας, είτε μιλάμε για Κυβέρνηση, είτε για αντιπολίτευση.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Β. Πούτιν δήλωσε ότι: "Δύσκολα θα επιστρέψουν οι εταιρείες, που θα βρεθούν εκτός ρωσικής αγοράς. Η Δύση θα έπρεπε να βλέπει ένα βήμα μπροστά. Κακώς πίστεψαν ότι δεν θα αντιδράσουμε στην «εξ επαφής» δολοφονία πολιτών στην ΝΑ Ουκρανία, η «κρατική δομή» της οποίας πρέπει να συζητηθεί για να υπάρξει λύση. Οι εταιρείες τους θα είναι δύσκολο να επιστρέψουν στη ρωσική αγορά. Αντιλαβάνομαι ότι οι Ευρωπαίοι επιχειρηματίες είναι απογοητευμένοι από τις αποφάσεις των πολιτικών τους για τη Ρωσία, αλλά δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά".
Διερωτόμαστε λοιπόν: Υπάρχει εναλλακτική αγορά για να απορροφήσει τα ελληνικά προϊόντα, αν αυτό που είπε ο Ρώσος πρόεδρος γίνει πράξη; Αν ναι, καλό θα είναι οι κυβερνώντες να βγουν και να ενημερώσουν τους παραγωγούς που είναι ήδη χρεωμένοι «μέχρι τον λαιμό» και θα είναι δυσβάσταχτο το «κλείσιμο» μιας τεράστιας αγοράς. Αν όχι, πως σκοπεύουν να βοηθήσουν την αγροτική παραγωγή της χώρας;
Ελπίζω, αν υπάρξει απάντηση, αυτή να μην παραπέμπει στην βοήθεια των εταίρων μας γιατί μόνο σαν κακόγουστο αστείο ακούγεται, καθώς και οι ίδιοι έχουν παρόμοιο πρόβλημα.
Είναι αυτονόητο ότι δεν τίθεται θέμα επαναπροσδιορισμού της «θέσης μας» στον παγκόσμιο χάρτη ούτε πρέπει να τεθεί δίλλημα Δύση-Ρωσία.
Όμως, όπως πολλοί, (Φινλανδία, Γαλλία), μπορούμε και εμείς να υψώσουμε το όποιο ανάστημά μας ειδικά τώρα που η χώρα βρίσκεται σε μια συνεχή διαδικασία ανάκαμψης και ανάπτυξης.
Μπορούμε;
Για Kyparissia-News.Blog γράφει ο Παναγιώτης Σ. Ανδρινόπουλος

1 σχόλιο:

  1. αγαπητέ Παναγίωτη
    Πολύ ωραίο το άρθρο αλλά μπορείς να μας εξηγήσεις με απλά λόγια πια αναπτυξή αντιλαμβάνεσαι εσύ στην καθημερινή μας ζωή? Θεωρείς οτι οι τελευταίες κυβερνήσεις έχουν πάξει με πατριωτικό τρόπο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

- Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιο σας στα Ελληνικά και σε κόσμιο ύφος.
Σχόλια με greeklish και υβριστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.
- H Ομάδα Διαχείρισης του Kyparissia News Blog δεν αντιπαρατίθεται και δεν συνδιαλέγεται με τους αναγνώστες στο πεδίο σχολιασμού, σχετικά με δημοσιεύσεις και άρθρα (με μόνη εξαίρεση διαδικαστικά-λειτουργικά θέματα του ιστολογίου).
- Οι απόψεις των αναγνωστών δεν αντιπροσωπεύουν τις θέσεις του blog και αποτελούν αποκλειστικά προσωπικές τους τοποθετήσεις.