Κατέρρευσε τμήμα της κεντρικής ντάπιας στο Κάστρο της Κυπαρισσίας

Φόβοι για νέες και επικίνδυνες καταρρεύσεις εάν δε γίνουν παρεμβάασεις στήριξης και προστασίας
Ένας δυνατός θόρυβος στο Κάστρο και το σύννεφο σκόνης που σηκώθηκε κάτω από την κεντρική ντάπια προκάλεσε την ανησυχία κατοίκων στην Πάνω Πόλη Κυπαρισσίας ότι κάτι έχει συμβεί στο Κάστρο.
Ήταν 7:15 περίπου το πρωί και ο Άγγελος (Λάκης) Χριστόπουλος (Τζέκος) από το μπαλκόνι του άκουσε το δυνατό θόρυβο και είδε τη σκόνη. Αμέσως έτρεξε στην πλατεία και είπε σε κατοίκους που ήταν στο παντοπωλείο του Μπάμπη Μπακολιά ότι κάτι συνέβη στο Κάστρο, κάτι έπεσε.
Πήγε προσεκτικά και εκεί τον περίμενε μια δυσάρεστη έκπληξη: Τμήμα της κεντρικής ντάπιας του Κάστρου είχε αποκολληθεί και καταρρεύσει. Κομμάτια αυτής ήταν διασκορπισμένα – εκσφενδονισμένα στο χώρο από την πρόσκρουση του τμήματος σε βράχια. Ένα κομμάτι σταμάτησε σε έναν κορμό ελαιόδεντρου στην είσοδο του Κάστρου από τα σκαλάκια και ένα άλλο, μεγαλύτερο, σε έναν βράχο. Ευτυχώς που η πτώση δεν είχε μεγάλη ένταση και δεν εκσφενδονίστηκαν τα κομμάτια πολύ μακριά, να πέσουν επάνω σε σπίτια που βρίσκονται κάτω από τα πρανή του Κάστρου. Ευτυχώς, επίσης, που το τμήμα που αποκολλήθηκε και κατέρρευσε δεν συμπαρέσυρε και άλλα τμήματα της ντάπια διότι σε μια τέτοια περίπτωση η καταστροφή θα ήταν πολύ μεγαλύτερη.
Ο κ. Χριστόπουλος αμέσως ειδοποίησε την Αρχαιολογία και τις υπηρεσίες του δήμου Τριφυλίας στην Κυπαρισσία, όπως και τον αντιδήμαρχο Παναγιώτη Τσίγγανο, ο οποίος έσπευσε στο Κάστρο και είχε αλλεπάλληλες επικοινωνίες με την 26η ΕΒΑ (Έφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων).
Λίγο αργότερα, στο σημείο μετέβη η πρόεδρος της Δ.Κ. Κυπαρισσίας Σταματία Αλεξοπούλου καθώς και ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας, ενώ από την 26η ΕΒΑ κατέφθασε κλιμάκιο, κάνοντας αυτοψία για να υποβάλλει έκθεση στην υπηρεσία.
Η πτώση του τμήματος αυτού αναδεικνύει την επιτακτική ανάγκη να προχωρήσουν όλες οι μελετητικές εργασίας αλλά και διαδικασίες για χρηματοδότηση και υλοποίηση έργων προστασίας, ενίσχυσης και ανάδειξης του Κάστρου.
Σε ό,τι δε αφορά την αποκατάσταση των πρανών, όπως είπε ο τ. περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Μπακούρος που μετέβη στο Κάστρο και είχε επικοινωνία με τον Περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη, η μελέτη είναι εγκεκριμένη και θα ενταχθεί για χρηματοδότηση.
Σε δηλώσεις του, ο δήμαρχος Τριφυλίας, μεταξύ άλλων τόνισε πως, «ξημερώματα, συνεπεία των καιρικών φαινομένων, τα οποία υπήρξαν στην περιοχή και βέβαια δεν ήταν και τίποτα το ιδιαίτερο, είχαμε κατάρρευση ενός μικρού τμήματος του Κάστρου και είναι κάτι που μας στεναχωρεί πολύ. Καλέσαμε και το κλιμάκιο της αρχαιολογικής υπηρεσίας, να γίνει η εκτίμηση των ζημιών οι οποίες έγιναν και να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε, σαν δήμος, για την άμεση προστασία του υπόλοιπου Κάστρου, αλλά και να ανοίξουμε πάλι το θέμα από την αρχή για την προστασία και την ολοκλήρωση του Κάστρου μέσω των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ».

Του Ηλία Γιαννόπουλου από το "ΘΑΡΡΟΣ"

2 σχόλια:

  1. ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΙ ΕΓΙΝΕ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή ή αγαπητέ αναγνώστη, δεν υπήρξε κάποιο σχόλιο για το κάστρο της Κυπαρισσίας πέραν αυτού που μας στείλατε τώρα, ούτε καν υβριστικό η σε greeklish το οποίο σίγουρα ΔΕΝ θα το ανεβάζαμε καθώς παραβιάζει τους όρους που έχουμε θέσει σε σχέση με τον σχολιασμό των αναρτήσεών μας. Διαφορετικά θα το διαβάζατε..
      Είναι γνωστό ότι πάγια τακτική μας είναι να ΜΗΝ λογοκρίνουμε τα σχόλια των αναγνωστών μας, ακόμα και αυτά που στρέφονται προσωπικά εναντίων μας με ψεύδη και συκοφαντίες αφήνοντας τους επισκέπτες του ιστολογίου μας να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα.
      Βρισκόμαστε στην διάθεσή σας για κάθε διευκρίνηση.

      Παναγιώτης Σ. Ανδρινόπουλος
      Διαχειριστής

      Διαγραφή

- Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιο σας στα Ελληνικά και σε κόσμιο ύφος.
Σχόλια με greeklish και υβριστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.
- H Ομάδα Διαχείρισης του Kyparissia News Blog δεν αντιπαρατίθεται και δεν συνδιαλέγεται με τους αναγνώστες στο πεδίο σχολιασμού, σχετικά με δημοσιεύσεις και άρθρα (με μόνη εξαίρεση διαδικαστικά-λειτουργικά θέματα του ιστολογίου).
- Οι απόψεις των αναγνωστών δεν αντιπροσωπεύουν τις θέσεις του blog και αποτελούν αποκλειστικά προσωπικές τους τοποθετήσεις.