Με τις ψήφους της πλειοψηφίας «πέρασε» ο προϋπολογισμός του Δήμου Τριφυλίας.

Μετά από πολύωρη συζήτηση και ανάλυση του προϋπολογισμού κωδικό-κωδικό από την Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής και  Αντιδήμαρχο Οικονομικών κα. Πανουσιοπούλου, ο προϋπολογισμός του Δήμου Τριφυλίας το ύψος του οποίου φτάνει τα 21.555.985,88€, υπερψηφίστηκε με 15 ψήφους υπέρ και 10.
Η κα Πανουσιοπούλου στάθηκε στο ότι «έχουμε έναν ισοσκελισμένο και ρεαλιστικό προϋπολογισμό», ενώ όπως ανέφερε είναι «σε συνάρτηση των οδηγιών που έλαβε ο Δήμος από το Παρατηρητήριο.
Έχουν συμπεριληφθεί όλες οι υποχρεωτικές δαπάνες.
Για τη σύνταξή του ελήφθησαν υπόψη το επτάμηνο εσόδων του 2013, το επτάμηνο εσόδων 2014, η θετική διαφορά αυτών των δύο προστέθηκε στο οικονομικό έτος ’13 και έτσι διαμορφώθηκε ο προϋπολογισμός του 2015».
Αναφερόμενη στα έσοδα αλλά και τα έξοδα είπε αναλυτικότερα: «τα τακτικά έσοδα ανέρχονται 7.473.595,30 ευρώ, τα έκτακτα σε 3.247.433,84 ευρώ, τα έσοδα παρελθόντων οικονομικών ετών (ΠΟΕ) σε 1.145.315,59 ευρώ, από δάνεια και απαιτήσεις σε 3.003.972,46 ευρώ, από εισπράξεις υπέρ δημοσίου και τρίτων σε 2.291.337,69 ευρώ και το χρηματικό υπόλοιπο σε 4.394.33 ευρώ (που είναι χρηματικό υπόλοιπο Ιουλίου 2014).
Τα έξοδα χρήσης προσδιορίζονται σε 8.841.793,57 ευρώ, οι επενδύσεις σε 3.850.311,49 ευρώ, οι πληρωμές ΠΟΕ στα 8.508.796,84 ευρώ και αποθεματικό 355.083,98 ευρώ». Συνεχίζοντας ευχαρίστησε τη διευθύντρια Οικονομικών του Δήμου και τις δύο προϊσταμένες, εσόδων – εξόδων, καθώς και όλο το προσωπικό, διότι «ο προϋπολογισμός είναι μια συλλογική εργασία από το σύνολο των υπηρεσιών του Δήμου».
Ο Δήμαρχος Τριφυλίας κύριος Κατσίβελας είπε ότι οι δύο τελευταίοι προϋπολογισμοί του Δήμου αλλά και όλων των Δήμων της χώρας είναι «κλειστοί» προϋπολογισμοί, απόρροια των μνημονικών υποχρεώσεων της χώρας. Ωστόσο όπως τόνισε, πιστεύει ότι τα έσοδα του Δήμου μπορούν και πρέπει να τονωθούν εισπράττοντας τα οφειλόμενα προς αυτόν που ξεπερνούν κατά πολύ τα δύο και πλέον εκατομμύρια.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Ευστάθιος Ανδρινόπουλος, παίρνοντας τον λόγο μίλησε για «αλλαγή ρότας» στον τρόπο λειτουργίας του Δήμου, με έμφαση στην είσπραξη των οφειλόμενων, χωρίς όπως είπε να «στραγγαλίσουμε όσους δεν έχουν να πληρώσουν. Να βρούμε ποιοι μπορούν και ποιοι όχι, αυτό είναι εύκολο» τόνισε ,μεταξύ άλλων.
Επίσης, έκανε ερωτήσεις σχετικά με το σύνολο εσόδων προηγούμενης χρήσης, καθώς και αυτά του 2015 και τη διαφορά που υπάρχει. Σε αυτό η πρόεδρος της Οικονομικής επιτροπής απάντησε: «Ως προς το 2014 υπάρχει καλύτερη ανταπόκριση στο ταμείο του Δήμου. Η θετική διαφορά προστέθηκε στα έσοδα του ’13».
Τέλος είπε ότι πρέπει να αυξηθεί η ενίσχυση από την κεντρική κυβέρνηση μέσω ΣΑΤΑ και ΚΑΠ, ενώ για τα έξοδα τόνισε ότι πρέπει να γίνει εξορθολογισμός των ανελαστικών εξόδων και σωστή διαχείριση σε διατιθέμενους πόρους που αφορούν μετακινήσεις αιρετών και προσωπικού του Δήμου, την κατανάλωση ρεύματος με την σωστή χρήση και αντικατάσταση λαμπτήρων (μάλιστα είπε ότι ενώ σε πολλές περιπτώσεις έχουν τοποθετηθεί λαμπτήρες τύπου LED που «υπόσχονται» μεγαλύτερη διάρκεια λειτουργίας αυτό δεν γίνεται και ρώτησε τον λόγο).
Ο επικεφαλής της Ρ.Α.Κ.Ι κύριος Βουδούρης είπε ότι θα είναι πολύ επιεικής με τον νέο προϋπολογισμό του Δήμου, για μια και μοναδική χρονιά καθώς αναγνώρισε ότι ο Δήμος ανέλαβε να πληρώσει και πάρα πολλά «σπασμένα» παρελθόντων ετών για τα οποία όπως είπε δεν ευθύνεται η νέα Δημοτική Αρχή. Ωστόσο στάθηκε σε αρκετούς κωδικούς με δαπάνες που χαρακτήρισε άσκοπες ενώ και πολλά ανείσπρακτα ποσά που καταγράφονται στον προϋπολογισμό.
Ο τελευταίος από τους αρχηγούς των παρατάξεων που πήρε τον λόγο ήταν ο κύριος Κουκούμης ο οποίος στάθηκε στις τεράστιες περικοπές που έχουν γίνει στις κρατικές χορηγήσεις στους Δήμους, λόγω της «Καλλικρατικής» λειτουργίας τους, μίλησε για αντιλαϊκό και αναξιόπιστο προϋπολογισμό ενώ αναφέρθηκε και σε κατασπατάληση χρημάτων του Δήμου για έργα «μαϊμού» (!) που έχουν παραληφθεί όπως και για έργα που στοίχισαν πολλές χιλιάδες ευρώ ενώ τώρα ρημάζουν όπως είπε. 
Χαρακτηριστικά ανέφερε τις παιδικές χαρές στην παραλία της Κυπαρισσίας αλλά και αυτή των Γαργαλιάνων, λέγοντας ότι στην Κυπαρισσία υπάρχουν «σπασμένα κάγκελα μια πόρτα έτοιμη να πέσει».
(Να σημειλωσουμε ότι ο Κύριος Κουκούμης, όπως ακούστηκε και από τον κύριο Δήμαρχο, ήταν μέλος των επιτροπών που παραλάμβανε τα έργα, άρα και τα έργα «μαϊμού» όπως ο ίδιος τα χαρακτήρισε).
Επίσης αναφέρθηκε σε ποσά που ενώ τα προηγούμενα χρόνια εισπράχθηκαν λιγότερα από τα προϋπολογισθέντα, φέτος σε αυτούς τους κωδικούς προϋπολογίζονται μεγαλύτερα ποσά, μιλώντας για αύξηση των τελών και «στραγγαλισμό» των πολιτών. Η απάντηση σε αυτό το θέμα ήρθε από τον Δήμαρχο κύριο Κατσίβελα ο οποίος εξήγησε ότι οι κωδικοί και τα ποσά αυτά ΔΕΝ αφορούν νέα τέλη ή αύξηση των υπαρχόντων αλλά αφορούν προβλέψεις για οφειλόμενα των πολιτών και των επιχειρηματιών προς τον Δήμο και φέτος ο Δήμος πιστεύει ότι θα εισπράξει περισσότερα από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Από τις τοποθετήσεις των υπόλοιπων μελών του Δημοτικού Συμβουλίου άξια αναφοράς είναι η τοποθέτηση του αντιπροέδρου του Δ.Σ κυρίου Κουτσούλη ο οποίος μίλησε για ΜΗ ανταπόδοση σε δημότες, υπηρεσιών ανάλογες με τα τέλη που πληρώνουν, για ανύπαρκτη κοινωνική μέριμνα ενώ «χαιρέτησε» την έστω και ελάχιστη σε σχέση με τις ανάγκες, ενεργοποίηση της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου.
Πρότεινε ωστόσο, αύξηση κατά 50% των τελών σε Τράπεζες και Super Market, μείωση των τελών κατά 50% σε οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα ή και κατά 100% (δηλαδή απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη), σε οικογένειες ανέργων με μηδενικά εισοδήματα.
Επίσης, πρότεινε τον ισοσκελισμό των τελών μεταξύ των πόλεων του Δήμου ώστε να μην υπάρχει το φαινόμενο των δημοτών 2 ή και 3 ταχυτήτων σε σχέση με το ύψος των τελών που καταβάλουν.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

- Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιο σας στα Ελληνικά και σε κόσμιο ύφος.
Σχόλια με greeklish και υβριστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.
- H Ομάδα Διαχείρισης του Kyparissia News Blog δεν αντιπαρατίθεται και δεν συνδιαλέγεται με τους αναγνώστες στο πεδίο σχολιασμού, σχετικά με δημοσιεύσεις και άρθρα (με μόνη εξαίρεση διαδικαστικά-λειτουργικά θέματα του ιστολογίου).
- Οι απόψεις των αναγνωστών δεν αντιπροσωπεύουν τις θέσεις του blog και αποτελούν αποκλειστικά προσωπικές τους τοποθετήσεις.