Η αγορά δεν χαρίζει κάστανα

του Γιώργου Καισάριου* για το "www.capital.gr"
Περίπου 5 χρόνια μετά την έναρξη της ελληνικής επανάστασης (το 1826) και έπειτα από απανωτές αποτυχημένες προσπάθειες να καταλάβει τη Μάνη, ο Ιμπραήμ συνειδητοποίησε ότι με μάχη δεν πρόκειται ποτέ να επιτευχθεί ο σκοπός του να την καταλάβει. Έβαλε λοιπόν σε εφαρμογή ένα παράξενο σχέδιο, όπου έστειλε στα χωριά της Μάνης κατασκόπους, ντυμένους καστανάδες.
Αυτοί, προκειμένου να πληροφορηθούν από τις γυναίκες και τα παιδιά της Μάνης πού βρίσκονται κρυμμένοι οι άντρες τους, άρχισαν να χαρίζουν τα κάστανά τους, αντί να τα πουλάνε.
Αυτό βέβαια έβαλε τους κατοίκους της Μάνης σε υποψία. Κινητοποιήθηκαν άμεσα, έπιασαν τους καστανάδες και τους ανάγκασαν να ομολογήσουν την αλήθεια. Όταν οι κατάσκοποι ρώτησαν τρέμοντας, τι θα τους έκαναν τώρα που είπαν την αλήθεια, οι Μανιάτες είπαν, “Εμείς δεν χαρίζουμε κάστανα!”.
Κάπως έτσι ανταποκρίθηκε προχθές η αγορά στην είδηση ότι μάλλον θα οδηγηθούμε σε εκλογές, στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των πολιτικών κομμάτων για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Αγαπητέ αναγνώστη, η αγορά είναι σκληρή μεν, αλλά πάνω από όλα είναι δίκαια. Δίνει αυτό που αρμόζει να αποδοθεί και τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο. Και η αγορά προχτές ουσιαστικά μας είπε ότι με αριστερή κυβέρνηση στην Ελλάδα, τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα.
Χλευάζετε όσο θέλετε ορισμένοι τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστήριο Αθηνών, αλλά να έχετε υπόψη ότι σε όλες τις χώρες του κόσμου, ο λεγόμενος Γενικός Δείκτης είναι καθοριστικός στο να μας δείξει τι θα γίνει στο μέλλον και περίπου σε ποιο χρόνο. Όχι, δεν καθορίζει η αγορά τι πολιτικές θα εφαρμόσουμε.
Η αγορά δεν έχει τρόπο να το κάνει αυτό.
Η αγορά απλά αντιδρά σε σχέση με τις πολιτικές αποφάσεις που λαμβάνονται. Και όταν η αγορά αντιδρά θετικά ή αρνητικά, σημαίνει ότι το σύνολο της κοινωνίας και των εμπλεκομένων στην αγορά έχει την ίδια άποψη. Όχι αγαπητέ αναγνώστη, δεν είναι η πορεία του Γενικού Δείκτη ένα κερδοσκοπικό παιχνίδι όπως ορισμένοι της αριστεράς νομίζουν.
Στην αγορά δεν υπάρχει δεξί ή αριστερό, υπάρχει η πραγματικότητα των αριθμών και αν αυτοί αριθμοί είναι εφαρμόσιμοι.
Αν η αγορά αντιδράσει θετικά, τότε οι πολιτικές αποφάσεις που πάρθηκαν είναι θετικές. Αν η αγορά αντιδράσει αρνητικά, τότε οι πολιτικές αποφάσεις που πάρθηκαν είναι αρνητικές. Τα πράγματα είναι απλά.
Αν θέλει κάποιος να έχει σύμμαχό του την αγορά, τότε κανονίζει να εφαρμόσει πολιτικές που θα έχουν την αποδοχή της. Ή με λίγα λόγια, την αποδοχή της πραγματικής οικονομίας.
Αν δεν θέλει και θέλει να κάνει του κεφαλιού του, μπορεί να το κάνει, αλλά ας μην περιμένει να έχει σύμμαχο την αγορά. Και χωρίς τη βοήθεια της αγοράς, καμία κυβέρνηση και καμία πολιτική ηγεσία δεν μπορεί να πράξει με τέτοιο τρόπο προς το συμφέρον της κοινωνίας, διότι απλά η αγορά είναι η ίδια η κοινωνία. Και ό,τι είναι καλό για την αγορά είναι και για την κοινωνία.
Το πρόβλημα είναι ότι στην Ελλάδα αυτά τα έχουμε μπλέξει και στις περισσότερες περιπτώσεις οι πολιτικές ηγεσίες νομίζουν ότι είναι δυο διαφορετικά πράγματα. Τι σημαίνει λοιπόν η προχθεσινή κατάρρευση της αγοράς;;; Σημαίνει μάλλον ότι η αγορά δεν βλέπει με καλό μάτι τις πολιτικές εξελίξεις.
Επίσης, νομίζω ότι, ακόμα χειρότερο από το γεγονός να μην ψηφιστεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι η πιθανότητα να δούμε μια αριστερή και μαρξιστική κυβέρνηση επί ελληνικού εδάφους. Και επειδή η αγορά δεν χαρίζει κάστανα, ακόμα και αν σχηματίσει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν βλέπω να έχει μείνει τίποτα όρθιο μέχρι το πρώτο υπουργικό συμβούλιο. Ίσα ίσα δηλαδή που θα προλάβουν ορισμένοι να καθίσουν στις καρέκλες τους και θα φύγουν τρέχοντας την επόμενη μέρα, διότι η πραγματικότητα θα είναι τέτοια, που θα σηκώσουν τα χέρια ψηλά...
*Ο Γιώργος Καισάριος είναι ανεξάρτητος αναλυτής και αρθογράφος και γράφει καθημερινά τις απόψεις του για τις αγορές από το 2000 στα site www.market-talk.net καθώς και στο www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

- Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιο σας στα Ελληνικά και σε κόσμιο ύφος.
Σχόλια με greeklish και υβριστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.
- H Ομάδα Διαχείρισης του Kyparissia News Blog δεν αντιπαρατίθεται και δεν συνδιαλέγεται με τους αναγνώστες στο πεδίο σχολιασμού, σχετικά με δημοσιεύσεις και άρθρα (με μόνη εξαίρεση διαδικαστικά-λειτουργικά θέματα του ιστολογίου).
- Οι απόψεις των αναγνωστών δεν αντιπροσωπεύουν τις θέσεις του blog και αποτελούν αποκλειστικά προσωπικές τους τοποθετήσεις.