Την αντίθεσή του με το λιγνιτωρυχείο επικυρώνει τη Δευτέρα το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Με αρνητική εισήγηση για το λιγνιτωρυχείο της Κυπαρισσίας, όπως αναμενόταν, θα πάει τη Δευτέρα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη και με βασικό επιχείρημα ότι κάτι τέτοιο είναι αντίθετο στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της περιφέρειας και της περιοχής. Παράλληλα, σημαντικές ελλείψεις στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που έχει κατατεθεί για το έργο αυτό, διαπιστώνει μετά από έλεγχο και το Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, επισημαίνοντας ότι εξαιτίας αυτών δεν μπορεί να έχει άποψη. 
Εκτός αναπτυξιακού σχεδιασμού
Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου έχει τίτλο: «Εκμετάλλευση από τη Μαγδαληνή Καραπάτη λιγνιτοφόρου κοιτάσματος στο Λιγνιτωρυχείο Κυπαρισσίας και των συνοδών αυτής έργων» σε συνολική έκταση 268.500 m2, που βρίσκεται στη θέση «Μεταλλειο-Καρτέλας- Αγ. Κωνσταντίνος- Μαύρη Λίμνα –Αγ.Γεώργιος» της Δ.Ε. Κυπαρισσίας του Δήμου Τριφυλίας, εντός της οριστικής παραχώρησης 70 Μεσσηνίας.
Ο περιφερειάρχης έχει ήδη γνωστοποιήσει ότι είναι αρνητικός στη δημιουργία του λιγνιτωρυχείο, ενώ και η κα Αλειφέρη στην εισήγησή της αναμένεται να υπογραμμίσει ότι η λειτουργία του στην Κυπαρισσία αντιβαίνει στο σχεδιασμό και της Περιφέρειας και της δημοτικής αρχής για την ανάπτυξη της περιοχής, η οποία έχει σαφή προσανατολισμό στην αγροτική οικονομία και τον τουρισμό και αυτό πρέπει να είναι το αναπτυξιακό μοντέλο για την Τριφυλία.
Σοβαρές ελλείψεις στη μελέτη
Σε ότι αφορά την αρμόδια υπηρεσία, κατά τον έλεγχο της μελέτης, αυτή έχει διαπιστώσει ότι δεν γίνεται καμία αναφορά στη συμβατότητα της εξορυκτικής δραστηριότητας, με τις προβλεπόμενες χρήσεις των εγκεκριμένων Γενικών ή Ειδικών Χωροταξικών Σχεδίων, του Χωροταξικού Πλαισίου Περιφέρειας Πελοποννήσου, καθώς και των προτάσεων του υπό εξέταση Γ.Π.Σ. Κυπαρισσίας.
Παράλληλα, δεν λαμβάνονται υπόψη οι τυχόν πιέσεις που θα προέλθουν στις υφιστάμενες χρήσεις (οικίες, αγροτικές εκμεταλλεύσεις, βιοτεχνικές δραστηριότητες κ.λ.π).
Επιπλέον, δεν τεκμηριώνεται από το φορέα του έργου η σκοπιμότητα και καταλληλότητα του λιγνιτωρυχείου, με βάση τεχνοοικονομικά και επιστημονικά στοιχεία, λαμβάνοντας υπόψη την τελική διάθεση του εξορυκτικού προϊόντος ως καύσιμο των λιγνιτικών μονάδων της Δ.Ε.Η. στη Μεγαλόπολη.
Επίσης, από τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων μεταξύ άλλων λείπουν:
- Υδρογεωλογική μελέτη ώστε να εκτιμηθούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την εγκατάσταση και λειτουργία της δραστηριότητας στα επιφανειακά και υπόγεια ύδατα της περιοχής.
- Μελέτη εκπομπής και διασποράς αερίων και σωματιδιακών ρύπων ώστε να εκτιμηθούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την εγκατάσταση και λειτουργία της δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή, δεδομένου της γειτνίασης της με οικισμούς, καθώς και με εκτός σχεδίου κατοικίες.
- Τεχνική μελέτη σχετικά με τη βελτίωση της προτεινόμενης οδού προσπέλασης για τη χρήση της από βαρέως τύπου οχήματα.
Αυτοψία
Επισημαίνεται επίσης ότι:
- Θα πρέπει να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις αναφορικά με τον εκπεμπόμενο θόρυβο στην ευρύτερη περιοχή της προτεινόμενης θέσης εγκατάστασης της δραστηριότητας και να προταθούν μέσα αντιμετώπισής του, ειδικότερα από την διέλευση των οχημάτων δια μέσου της οδού προσπέλασης και από τη λειτουργία της μονάδας θραύσης του ορυκτού.
- Να αποτυπωθεί στη μελέτη η υφιστάμενη κατάσταση και οι υπάρχουσες εγκαταστάσεις, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί από παλαιότερη χρήση του χώρου. Να συμπεριληφθούν στοιχεία σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της υπό εξέταση περιοχής και να αποτυπωθούν τυχόν προς απαλλοτρίωση εκτάσεις.
Τέλος, στη μελέτη δεν συμπεριλαμβάνονται οι απόψεις των φορέων που πρέπει να γνωμοδοτήσουν για ένα τέτοιο έργο. Η υπηρεσία πραγματοποίησε και αυτοψία στο χώρο, ενώ συμπερασματικά καταλήγει πως δεν μπορεί να γνωμοδοτήσει, καθώς διαπιστώνονται οι ελλείψεις που αναφέρθηκαν. 

Της Βίκυς Βετουλάκη από το "ΘΑΡΡΟΣ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

- Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιο σας στα Ελληνικά και σε κόσμιο ύφος.
Σχόλια με greeklish και υβριστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.
- H Ομάδα Διαχείρισης του Kyparissia News Blog δεν αντιπαρατίθεται και δεν συνδιαλέγεται με τους αναγνώστες στο πεδίο σχολιασμού, σχετικά με δημοσιεύσεις και άρθρα (με μόνη εξαίρεση διαδικαστικά-λειτουργικά θέματα του ιστολογίου).
- Οι απόψεις των αναγνωστών δεν αντιπροσωπεύουν τις θέσεις του blog και αποτελούν αποκλειστικά προσωπικές τους τοποθετήσεις.