Δ.Σ Τριφυλίας: Όχι στο Εθνικό Πάρκο του Κυπαρισσιακού Κόλπου

Με την μείζονα αντιπολίτευση να ακολουθεί την πρόταση του Δημάρχου υπερψηφίστηκε τελικά η άποψη ότι δεν επιθυμείτε από τον Δήμο Τριφυλίας η δημιουργία η μετατροπή του Κυπαρισσιακού Κόλπου σε Εθνικό Πάρκο.
Οι απόψεις που κυριάρχησαν περιέγραφαν την ανάπτυξη της περιοχής μέσω ήπιας δόμησης και ανάληψης δράσεων από πλευράς Δημοτικής Αρχής για την προστασία του φυσικού κάλλους και της πανίδας της περιοχής. Από κανένα παριστάμενο μέλος του Δ.Σ δεν ακούστηκε άποψη ότι θα πρέπει να «εξαφανιστούν» οι χελώνες από τον Κυπαρισσιακό ούτε πως πρέπει να χαθεί το πράσινο και να αντικατασταθεί από ξενοδοχειακές μονάδες.
Τονίστηκε ωστόσο τόσο από τον Δήμαρχο όσο και από άλλους δημοτικούς συμβούλους ότι η ανάπτυξη της περιοχής δεν μπορεί να έρθει με την «ταφόπλακα» που μπαίνει αν ο Κυπαρισσιακός μετατραπεί σε Εθνικό Πάρκο.
Ο κ. Κατσίβελας στην εισήγηση του στο σώμα τόνισε: «Δεν δεχόμαστε να προσδιοριστεί όλη η περιοχή σαν εθνικό πάρκο. Εθνικό πάρκο σημαίνει αναστολή οποιασδήποτε δραστηριότητας, σημαίνει καταστροφή για το βόρειο κομμάτι του δήμου».
Μίλησε για τις έως τώρα ενέργειες που έχουν γίνει ενώ έριξε τα βέλη του και προς τον κ. Πετράκο κατηγορώντας τον, ότι παρέκαμψε τον Δήμο που είναι ο επίσημος θεσμός για την περιοχή ενώ όπως χαρακτηριστικά είπε: «έπαιρναν μοιρογνωμόνια και μολύβια και λέγανε ποιες περιοχές θα σώσουν»
Για τον Σύλλογο «Αρχέλων» είπε ότι οι θέσεις του στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου είναι πολύ ισχυρότερες από αυτές του δήμου και της τοπικής κοινωνίας. Του καταλόγισε ακόμη ότι στρέφεται κατά της ανάπτυξης της περιοχής και ότι θέλει να αποκτήσει ένα χώρο τον οποίο θα διαχειρίζεται κατά αποκλειστικότητα.
Η αντιπολίτευση κατηγόρησε τον Δήμαρχο ο μεν κ. Ανδρινόπουλος διότι δεν δόθηκε βαρύνουσα σημασία σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα και «ήρθε» με άλλα 17 θέματα προς συζήτηση ενώ ωστόσο έμεινε στην ουσία λέγοντας «δεν έχει αλλάξει κάτι και το ερώτημα που μπαίνει είναι αν θέλουμε Εθνικό ή Περιφερειακό πάρκο. Εφόσον τίθεται αυτό το θέμα, θα έπρεπε να γίνει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση μέσα από μια ημερίδα με ειδικούς, που θα έπρεπε να οργανώσει ο δήμος. Το να συζητάμε γενικά και αόριστα δεν έχει σημασία».
Ο δε κ. Βουδούρης κατέθεσε την άποψη ότι για να γίνει η συζήτηση θα έπρεπε να παρίσταται επιστημονική επιτροπή, (δεν το ανέφερε κατά λέξη αυτό), απαρτιζόμενη από επιστήμονες ειδικούς περί Περιφερειακών και Εθνικών πάρκων για να εξηγήσουν τι σημαίνουν αυτές οι έννοιες ενώ κατηγόρησε ως «σπεκουλαδόρους» αυτούς που λένε ότι σε Εθνικό Πάρκο δεν επιτρέπεται η δόμηση. Τέλος τόσο οι κ.κ Ανδρινόπουλος στην δευτερολογία του και Βουδούρης όσο και ο κ Κουκούμης, είπαν ότι κακώς το θέμα έρχεται προεκλογικά και πίσω από αυτή την συζήτηση κρύβονται πολιτικές σκοπιμότητες.
Ο κ. Κουκούμης μάλιστα προχώρησε και λίγο πιο κάτω λέγοντας πως το θέμα ήρθε προεκλογικά ώστε να φοβηθούν οι μικροϊδιοκτήτες και να μην ψηφίσουν ΚΚΕΣ και Αριστερά!!! Επίσης είπε « πως η συζήτηση δεν έχει κανένα λόγο και μόνος σκοπός είναι να απελευθερωθεί η επένδυση που σχεδιάζεται στην περιοχή, η οποία θα είναι και η καταστροφή της».
Τέλος στην δευτερολογία του ο δευτερολογία του επέκρινε την δημοτική αρχή που το φέρνει για συζήτηση 15 μέρες πριν τις εκλογές, καταλογίζοντας ότι ο καθένας μιλά έχοντας πίσω του το κόμμα που υποστηρίζει, ενώ θα έπρεπε να είχαν στο μυαλό τους την Τριφυλία.
Στις τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων ο Σωτήρης Μπακούρος τόνισε ότι είναι κατά του εθνικού πάρκου, αλλά και υπέρ της προστασίας ορισμένων τμημάτων της περιοχής και πρότεινε να γίνει δημοψήφισμα στην περιοχή.
Ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημήτρης Κουτσούλης επισήμανε πως στο Εθνικό Πάρκο δεν υπάρχει αντιπρόταση από το Δήμο. Και αν δεν υπάρχει πρόταση επιστημονικά τεκμηριωμένη, δεν μπορεί να σταθεί.
Με εθνικό πάρκο δεν μπορούμε να μιλάμε για τουρισμό και αγροτική περιοχή είπε ο Ανδρέας Μπουγάς. 
Για μισές αλήθειες κατηγόρησε τον κ. Βουδούρη ο Γιάννης Αδρακτάς σχετικά με το τι ισχύει στα εθνικά πάρκα.
«Το ζήτημα είναι εξόχως πολιτικό» τόνισε ο Παναγιώτης Τσίγγανος, υποστηρίζοντας ότι το κλειδί της υπόθεσης είναι η χρήση γης.
Πρέπει να υπάρξει ήπιας μορφής ανάπτυξη που θα αναδείξει το περιβάλλον και την ανθρώπινη δραστηριότητα τόνισε ο Ζαχαρίας Κανελλόπουλος.
Ο πρόεδρος της Ελαίας Αρης Σκλάβος κάλεσε τους δημοτικούς συμβούλους να επισκεφθούν την περιοχή για να έχουν εικόνα και τόνισε ότι πρέπει να καλεστούν όλοι οι φορείς και υπεύθυνοι για να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση.
Από το Σύλλογο Φίλων Δάσους και Παραλίας Ελαίας ο Παύλος Γρέκης τόνισε πως η ουσία δεν είναι πώς θα χαρακτηριστεί, αλλά αν το συγκεκριμένο κομμάτι προς οικοδομοποίηση συνάδει με την περιοχή.
Από το Σύλλογο Καλονεριτών ο Δημήτρης Παπακωνσταντόπουλος τόνισε ότι στην περιοχή πρέπει να βρεθεί μια ισορροπία.
Στην ψηφοφορία που ακολούθησε στην πρόταση του δημάρχου, το Δημοτικό συμβούλιο να εκφραστεί κατά της δημιουργίας εθνικού πάρκου, ψήφισαν όλοι οι παρόντες "υπέρ", εκτός από τον Επαμεινώνδα Βουδούρη και τον Σαράντο Κουκούμη που ψήφισαν "κατά" και τον Δημήτρη Κουτσούλη που ψήφισε "λευκό".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

- Παρακαλούμε αφήστε το σχόλιο σας στα Ελληνικά και σε κόσμιο ύφος.
Σχόλια με greeklish και υβριστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.
- H Ομάδα Διαχείρισης του Kyparissia News Blog δεν αντιπαρατίθεται και δεν συνδιαλέγεται με τους αναγνώστες στο πεδίο σχολιασμού, σχετικά με δημοσιεύσεις και άρθρα (με μόνη εξαίρεση διαδικαστικά-λειτουργικά θέματα του ιστολογίου).
- Οι απόψεις των αναγνωστών δεν αντιπροσωπεύουν τις θέσεις του blog και αποτελούν αποκλειστικά προσωπικές τους τοποθετήσεις.